От началото на годината до края на май в МВР са постъпили 1511 сигнала за хора, които са влезли нежелани в нечий дом

4000 домови кражби се регистрират средно на година. Данните са на МВР. От там отчитат спад на този вид престъпления за последните години. Независимо от това, набезите продължават да държат челните места на битовите престъпления. Кои са най-важните стъпки, които трябва да предприемем, за да защитим дома си?

От началото на годината до края на май са постъпили 1511 сигнала за крадци, които са влезли в нечий дом. От полицията отчитат, че сигналите тази година са със 210 по-малко от миналата. Въпреки това, разкриването на извършителите се случва едва при 40% от случаите, като през последната година също се отбелязва положителна тенденция.

"Дръжте крадеца": Обирджии безнаказано задигат стока от хранителен магазин в София (ВИДЕО)

Българските полицаи, Европол и Европейската комисия, обединени от Европейската мрежа за превенция на престъпността се изправят срещу кражбите с взлом. Сред най-важните съвети са да подсигурим бравите, да поставим допълнително осветление, което да изплаши крадците и да снимаме серийните номера на най-ценните си вещи, ако все пак бъдат отмъкнати.

Случаите, за които не е подаден сигнал, не попадат в статистиката на МВР, защото ограбените не вярват, че престъпниците ще бъдат хванати, а вещите им върнати. За да се предпазим от подобни набези, най-важна е бравата.



"Колкото по-кратко, толкова по-добре за него. Ако самият патрон или заключващ механизъм му отнемат повече от 15 минути, той се отказва и напуска мястото", главен инспектор Денислав Донков, началник сектор "Контингент и превенция".

Онлайн бизнес: Крадци продават задигнатите от моловете продукти

Георги Алексиев посочи, че ключалката тип касов ключ е сигурна, но лесно се отваря с шперц.

От ключарски магазин обясняват, че най-лесно е да поставим така наречения дефендър.
Може да се постави и ключалка с по-високо ниво на сигурност. Специалистите съветват, ако оставяме дома си за дълго, да оставим светната лампа, да предупредим съседите и да направим снимки на определени вещи. Например на по-скъпи ценности, бижута, произведения на изкуството, картини.

Но бдителността трябва да остане и докато сме на почивка.


"Влизаме в сезона на кражбите, особено в по-големите морски градове- Бургас, Варна, курортите, където вече наблюдаваме мигриране на крадците", каза инсп. Диана Атанасова-Моллова, зам.-председател на EUCPN за България.

Не е изключено и домът ви да се превърне в жертва втори път, или бъде атакуван, ако в района вече има кражби. "Има групи, които намаляха, почеркът дава насоки към това кой може да извърши такъв вид деяние, защото тези вид престъпления са много специфични", обясни инсп. Донков. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase