Извършва се проверка

Няма отклонение в стандартите за качество на морската вода, установи проверка на „Басейнова дирекция” на Централния плаж в Кранево. Пробите бяха взети в присъствието на служебния министър на околната среда и водите Петър Димитров, а поводът е авария на колекторни тръби на пречиствателна станция „Албена”.

Сигнал за аварията е подаден от водни спасители на 4-ти юни, които забелязват мехурчета навътре в морето, където са заустени тръбите. „Тръбата е Ф60, тя е положена преди 50 години и тя е заустена в подножието точно на плажа. В нея минава вода, която идва от пречиствателна станция”, обясни Тихомир Цветков, концесионер на централен плаж – Кранево.

Мъртви делфини от два дни на плажа в Кранево

От тогава неколкократно са вземани проби от зоните за къпане.

„Вчерашните проби, които са взети от водата, не показват изменение от стандартите за качество за крайбрежни морски води. Съгласно проверките на РИОСВ отговарят напълно на индивидуалните емисионни ограничения”, обясни служебният екоминистър.

И днешните проби на „Басейнова дирекция” не показаха отклонения за химични съединения. Пробите на Регионалната здравна инспекция за микроорганизми още не са готови. Затова
здравните инспектори съветват „да се ограничи максимално ползването на водата в този район за къпане. Видимо притеснение у хората тук няма. 

Заради замърсяване: РЗИ-Добрич препоръча ограничаване къпането край Албена

„Мисля, че българите са умни хора и няма да се поддадат на такива провокации. Доста време са ги провокирали по такива теми и мисля, че няма да се поддадат хората”, обясни хотелиерът Ивайло Йорданов.

Предстои да бъде извършено аварийно заустване. „Това аварийно заустване ще бъде извършено по трасето на очаквания проект по ОПОС, който се очаква ВиК Добрич да подпише до 17-ти юли т.г.”, каза Петър Димитров.

Репортер: Надя Карапанчева

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase