Делото, по което обвиняем е сириецът Омар Аднан, започна по същество

Две години след смъртта на двамата полицаи от Бургас делото тръгва по същество.  Атанас Градев и Йордан Илиев загинаха на 25 август 2022 година. Тогава двамата униформени опитаха да препречат пътя на преследвания от патрулки автобус. Обвиняем за смъртта им е сирийският гражданин Омар Аднан. Той вече има присъда за трафик на мигранти.

Днес пред съда застанаха собствениците на фирмата от Харманли, продала автобуса на сирийския гражданин Омар Аднан. По думите им той купил машината вечерта преди инцидента, за 6 000 евро. Обяснил им, че му е нужна, за да я разпродаде на части.

„Той го взе за рязане на части. Това ми каза. Плати 6 000 евро. Купувал е 2-3 пъти, но не автобуси, а камиони”, заяви Иван Попов, собственик на автокъщата.

Сирийският гражданин Омар Аднан е седял зад волана на автобуса, който прегази патрулният автомобил с двамата бургаски полицаи. Обвинението е за умишлено причиняване на смърт на служителите на МВР. Защитата му настоява за по-леко обвинение.

Разпитват 111 свидетели по делото за смъртта на полицаите, пометени от автобус с мигранти

„Клиентът ми твърди, че е бил непълнолетен към датата на извършването на деянието. Както казах и миналия път - деянието не е умишлено. Клиентът ми не е искал и не е допускал настъпването на смъртта на двамата полицейски служители. Ще пледирам, че деянието е по непредпазливост”, заяви Калин Янев, служебен адвокат на Аднан.

За пръв днес пред журналисти проговори и майката на Йордан Илиев. Тя каза, че не е съгласна с тезата на защитата, че е било непредумишлено убийство и Омар Аднан се е опитал да избегне катастрофата.

„Видимо е, всички доказателства, които се дават, сочат, че той умишлено ги цели и ги убива”, каза Ани Илиева. Тя заяви, че вярва в правосъдието и се надява, че истината ще излезе наяве.

Адвокатът на обвиняемия настоява по време на процеса да бъдат разпитани всичките 111 свидетели. Сред тях и нелегалните мигранти, превозвани в автобуса в деня на инцидента.

„Ще настояваме органите на МВР и ДАНС да положат необходимите усилия тези лица да бъдат осигурени и да бъдат изслушани в съдебна зала. Защото има изключително важни въпроси, които следва да им бъдат зададени”, подчерта Димитър Узунов, Окръжна прокуратура – Бургас.

От държавното обвинение подържат най-тежкото обвинение. „Той прави груби нарушения на правилата по Закона за движение по пътищата. С превишена скорост, без задействане на спирачна система. При два варианта за възможност за избягване на ПТП, той предизвиква настъпилото ПТП”, твърди Димитър Узунов, Окръжна прокуратура – Бургас.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase