Вижте какви са плановете на организаторите

Обратното броене до началото на Олимпийските и Параолимпийските игри в Лос Анджелис започна. Какво знаем до момента провеждането им?

Церемонията по откриването на Олимпийските игри ще се състои на 14 юли 2028 година, а закриването ще бъде на 30 юли.

Церемонията по откриването на Параолимпийските игри ще бъде на 15 август, а закриването на 27 август.

Том Круз „полетя” от покрива на „Стад дьо Франс“ при закриването на Олимпиадата (СНИМКИ)

Повече от 50 олимпийски и параолимпийски спорта ще се състезават в над 800 събития.

Игрите през 2028 г. отбелязват третия път, в който Лос Анджелис е домакин на олимпийските надпревари.

Десетки съществуващи вече обекти ще бъдат домакини на съревнованията. Сред тях са стадионът на LA Galaxy и LA Memorial Coliseum, в които ще проведат състезанията по лека атлетика. Двата стадиона бяха домакини и предходните два пъти.

Някои локации ще трябва да бъдат адаптирани. Например, стадионът SoFi, както е известен в момента, в предградието на Ингълууд, ще бъде преустроен за състезанията по плуване, с изграждането на басейн с олимпийски размери.

Студентските жилища в Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA) ще бъдат превърнати в олимпийско село за спортистите със съоръжения за тренировки.

Организаторите обещаха през 2017 г., когато спечелиха домакинството, че ще направят Лос Анджелис град без автомобили по време на Игрите.

Последният бюджет прогнозира разходи от близо 7 милиарда долара за самите Игри, в допълнение към всички подобрения на транспорта.

Франция закри Олимпийските игри в Париж (ВИДЕО+СНИМКИ)

Игрите в Лос Анджелис ще възродят някои олимпийски спортни дисциплини, а други ще се бъдат включени за пръв път в надпреварата. Спортовете, които ще се завърнат отново, са крикет, лакрос, бейзбол/софтбол. За пръв път ще се проведат състезания по скуош и флаг футбол. Ще има и нова параолимпийска дисциплина - паракатерене. 

Други, сравнително нови олимпийски спортове, също ще продължат и през 2028 г. Това са сърф, скейтборд и спортно катерене.

Но, за съжаление на многото почитатели, брейкингът, който дебютира на Игрите в Париж, няма да бъде част от олимпийските състезания в Лос Анджелис, въпреки че САЩ са пионери в този тип улични танци.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!

Източник: Би Би Си