Те кацнаха от Париж в ранния следобед

Звук на гайди огласи летището в София. Стотици посрещнаха с овации олимпийските шампиони на България в борбата.

Семен Новиков и Магомед Рамазанов кацнаха от Париж в ранния следобед. Посрещнаха ги с лаврови венци, гайди и аплодисменти. Двамата заявиха, че са сбъднали най-голямата си мечта - да стъпят на върха на олимпийската стълбица и благодариха за шанса да се борят за България. Семен Новиков, заедно с Боряна Калейн беше знаменосец на България в неделя вечер, при закриването на Игрите във френската столица.

Олимпийските златни не спестиха суперлативи към българската публика и споделиха, че досега никога не са били посрещани по такъв начин след състезание.

Припомняме, че България завърши на 26 място с три олимпийски титли, едно сребърно отличие и три бронзови медала. От 2000 година страната ни не е имала по-добро представяне на Летни олимпийски игри. За сравнение - за първите четири издания на Олимпиадата България имаше общо три златни медала, а във всяка от последните две печелим по толкова.

Магомед Рамазанов: Благодаря ви за подкрепата! България е моята втора родина

Новиков остави послание за младите български борци. „Не се отказвайте след всяка трудност или загуба, защото загуби ще има винаги, но най-главното е да не се предавате до края. Аз имах много загуби, имах сериозни контузии, но винаги се връщах и най-накрая спечелих, каквото исках“, каза той.

Рамазанов благодари на българите за подкрепата на руски. „Благодаря на цяла България за това, че ми даде шанс да стъпя на олимпийската сцена, благодарен съм и на Господ, че успях да използвам този шанс“, посочи той.

Екип на NOVA посети залата във Велико Търново, в която Магомед е провел част от подготовката си. „Даже последните тренировки на Магомед преди Олимпийските игри бяха именно в тази зала. Първо дойде неговият брат Рамазан Рамазанов. Изключително скромни момчета са и двамата, тихи, спокойни, хора, които влизат в залата, за да работят“, заяви управителят на ОП „Спортни имоти и прояви” Петко Павлов.

Равносметката след Игрите показва, че България изпраща най-успешната си Олимпиада след Сидни в самото начало на новия век. „Турция и Мексико нямат олимпийска титла. Повтарям – Турция и Мексико“, каза спортният журналист Теодор Черешев.

Семен Новиков: Усещах подкрепата на всеки българин! Благодаря!

„Бразилия, ако говорим за население, също са под нас като медали, а те имат нелоши спортни традиции“, допълни спортният коментатор Огнян Георгиев.

В неделя вечер с бляскав спектакъл Франция закри Летните олимпийски игри. Боряна Калейн и Семен Новиков развяха трикольора на "Стат дьо Франс".

Главна роля в церемонията беше отредена на Том Круз, който се спусна от покрива на стадиона. Той получи олимпийското знаме и в холивудски стил го отнесе в Лос Анджелис, където ще са следващите игри.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!