Преди това 10 години Пламена Костадинова се лутала без диагноза

Това е история за уникална операция, предшествана от 10 години лутане без диагноза. Рядко заболяване, което засяга броени хора в България, включва комбинация на два синдрома - на Уилки, който засяга дванадесетопръстника, и синдрома на Лешникотрошачката, притискащ бъбречна вена.

Пламена е на 32 години, а последните 10 прекарва в борба със заболяване, което редица лекари не успяват да установят.

„Спирах да се храня, започваше едно гадене, невъзможност за поемане на каквато и да е храна и започнах да губя килограми много бързо. Те не виждаха проблема реално – за тях аз бях здрава”, разказва Пламена Костадинова.

Биомедицина и качество на живот: Как науката помага да живеем по-добре

В началото на това лято след кратка пауза симптомите се завръщат, а за по-малко от месец тя губи 7 килограма. Търси помощ при пореден лекар - този път в София.

„Според мен той беше преднамерен и виждайки младо момиче с такава симптоматика – за него проблемът не беше здравословен, не беше гастроентерологичен, а психичен проблем. Че може би страдам от булимия”, разказва Пламена.

Години наред и други лекари са приемали по този начин състоянието на Пламена. Но сега, след направен скенер, идва диагноза: синдром на Уилки и синдром на Лешникотрошачката. Оскъдната информация за тях се свежда до операциите, извършени от проф. Валентин Говедарски и екипа му от болница „Света Екатерина”.

„При нормалната анатомия ъгълът, който се сключва между тази артерия и аортата, е от 45 до 60 градуса. При хората с тази патология този ъгъл, който се сключва между аортата и мезантериалната артерия, е много малък. При нея мисля, че беше около 12”, заяви проф. Валентин Говедарски.

„Моментът, в който аз си възвърнах надеждата, че ще се реши моят проблем, беше в момента на прегледа – точно в този кабинет и когато професорът се обърна и каза „знам какъв е проблемът – ще го решим”, разказа Пламена.  

Изкуственият интелект може да помогне на пациенти със сърдечни проблеми и онкозаболявания (ВИДЕО)

Годишно в столичната болница „Св. Екатерина” установяват едва около десетина пациенти с тази рядка диагноза.

„Всичките заболявания, които са в корема, могат да бъдат свързани с нея”, обясни проф. Говедарски.

Месец по-късно Пламена отново е в кабинета - вече здрава.

„Това са хората, които ми върнаха надеждата. Малко е да кажа „благодаря”, защото те ми върнаха живота. Аз се чувствам като все едно, че живея втори живот”, казва Пламена.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase