„Червената книга” на България определя вида с природозащитен статус „застрашен“

Служители на Националния парк „Централен Балкан“ откриха труп на убита мечка. Сезирани са компетентните органи и случаят се разследва, съобщиха от Парка. Сигналът е подаден на 27 август. Мястото е в охранителен участък „Стенето“, парков участък „Троян“, в местността „Малък Жидов дол“.

„Веднага е направена проверка от служители на дирекцията, Районно управление на полицията – Троян и ветеринарни лекари от Спасителния център за диви животни „Зелени Балкани“. При проверката е установено, че действително на посоченото място има труп на млад мъжки индивид с огнестрелна рана”, обясняват от Националният парк.

Мечка нападна стадо животни до "Бузлуджа" (СНИМКА)

По думите им мечката е защитен вид съгласно законодателството на Република България и е приоритетен за опазване в рамките на екологичната мрежа „Натура 2000”. Видът попада в разпоредбите на Наказателния кодекс, според който случаят се разглежда като престъпление. Води се разследване от компетентните органи.

Според информацията органите на реда са извършили обиск на мястото на живеене на мъж от с. Христо Даново, който преди време е заловен в близост до мястото на престъплението да пренася огнестрелно оръжие на територията на НП „Централен Балкан“. След направената проверка в дома му са открити трофеи на диви животни, от които осем черепа на дива коза, 27 - на сръндак, и четири - на благороден елен. Образувано е досъдебно производство от Районната прокуратура в Карлово. Наказанието е лишаване от свобода до пет години, както и с глоба от 5 хиляди до 20 хиляди лева.

Мечка "се разходи" по улиците на словашки град посред бял ден (ВИДЕО)

Кафявата мечка е един от емблематичните видове животни за страната. Видът е изчезнал или е в много ниска численост в голяма част от Европа. В страната ни все още съществува популация от няколкостотин индивида, обитаващи основно планините, където има големи горски масиви и са съхранени старите гори. Като вид, нуждаещ се от големи индивидуални територии, мечката е подложена на силно антропогенно въздействие и множество заплахи като бракониерство, разрушаване на местообитанията и безпокойство.

„Червената книга” на България определя вида с природозащитен статус „застрашен“. Освен законовата защита, се изпълняват мерки за опазване на вида и смекчаване на конфликта между мечката и човека.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase