Разказва „Дойче веле”

През юни 2024 г. китайска сонда се завърна от Луната. Това е първият път, когато летателният апарат събра скални проби от обратната страна на Луната и ги върна на Земята. Сега те са подложени на подробен анализ.

Американските мисии „Аполо” през 60-те и 70-те години си тръгнаха със стотици килограми лунна скала за изучаване. Китай вече два пъти успя да кацне на обратната страна на Луната. А мисията „Чанге-6” се справи със задачата да вземе проби от почвата, което е огромен успех.

Колко време продължава пътуването до Луната

Кацането на обратната страна е особено сложно, защото няма пряка връзка със Земята. Учените искат да анализират как се различават двете страни на Луната.

 Как астронавтите се разхождат в открития Космос

Китай иска да изследва Луната не само със сонди, но и с астронавти. В края на това десетилетие, Пекин планира да кацне екипаж на Луната и да създаде изследователска станция. Китайска технология е възможността в изследването на Космоса.

Със своята програма „Артемис”, американците искат да върнат астронавтите на Луната преди китайците. И тук се намесва Европейската космическа агенция. Важен модул на космическия кораб „Артемис” – „Орион” идва от Европа. Той ще ни помогне за захранването на „Орион”. 

Докато американците гледат на Луната като на спирка по пътя към Марс, Улрих Валтер смята, че Китай има други интереси. Те са да образоват младите хора и да ги вдъхновят. И второ, да насърчат технологиите. В техния петгодишен план ясно заявява, че космическите пътувания са двигател на технологиите за тях и искат да мотивират младите.

Видеото е част от предаването „Проект Бъдеще“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 21.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!