Социологът коментира избирателите листи и кампанията на партиите

Листите за вота през октомври и предизборната кампания коментира социологът Марчела Абрашева в „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Тя анализира включването на кметове в надпреварата за парламента така: „Ако съдим по обяснението на ГЕРБ, сред кметовете има хора, които са се доказали и затова биха могли да бъдат новите политически лица на национално ниво. Не ни трябват стари или нови лица, а компетентни”, посочи социологът.

Абрашева коментира и ситуацията в ПП-ДБ. Според нея проблемът в коалицията не са предизборните листи, а отсъствието на ясно политическо послание. Абрашева посочи, че има хора, които са им „показали жълт картон” на предходния вот и ако от ПП-ДБ смятат да ги привлекат обратно, трябва да отправят и необходимите послания към тях.

Кои са номерата на партиите и коалициите в бюлетината

„БСП е в сложна ситуация. Беше ясно, че трудно ще се намери обща формула за правенето на листи. Освен това, не се вижда и политическо послание към онези, които не са традиционни привърженици на партията”, обясни социологът.

Абрашева е на мнение, че избирателната активност ще е по-висока. „Това, което наричаме протестен вот, не е точно такъв. Това е разочарование и апатия”, смята експертът. Социологът каза, че сме далеч от стабилно мнозинство, което да управлява страната.

Целия разговор гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase