Решението е свързано с приемането на Закона за „чуждестранните агенти“ от страна на Тбилиси

Съединените щати оттеглиха поканата към министър-председателя на Грузия да присъства на прием за световни лидери, организиран от президента Джо Байдън по време на Общото събрание на ООН тази седмица, съобщи американски служител, цитиран от "Ройтерс".

Анонимният служител е заявил пред агенцията, че Вашингтон е отменил поканата към министър-председателя Иракли Кобахидзе и е отказал всички срещи с грузинската делегация. Този ход бил свързан с приемането от Грузия на Закона за „чуждестранните агенти“ по-рано тази година. Неотдавнашните разговори с грузинското правителство са убедили Вашингтон, че Тбилиси умишлено проваля собствения си път за присъединяване към Европейския съюз и НАТО, е добавил служителят.

Грузинското издание „ИнтерпресНюз“ цитира посолството на САЩ в Тбилиси, което заяви, че поканата е била отменена заради „антидемократичните действия, дезинформацията и негативната реторика на грузинското правителство по отношение на САЩ и Запада“. Изданието цитира председателя на парламента Шалва Папуашвили, който казва, че оттеглянето на поканата е „несериозно“.

Грузинският президент поиска съдът да отмени Закона за чуждестранните агенти

Като цяло Грузия беше прозападна държава и основен получател на американска помощ след обявяването на независимост от Съветския съюз през 1991 г. Но през последните месеци връзките на Тбилиси, който кандидатства и за членство в ЕС, със западните сили се влошиха заради обвинения в авторитарни и проруски пристрастия, пише "Ройтерс".

Управляващата партия „Грузинска мечта“, която се смята за контролирана от милиардера и бивш министър-председател Бидзина Иванишвили, прие закона за „чуждестранните агенти“ въпреки осъждането му от западните държави, които видяха в него вдъхновение от руското законодателство, използвано за смазване на критиците на Кремъл.

Законът изисква организациите, които получават повече от 20 % от финансирането си от чужбина, да се регистрират като агенти на чуждестранно влияние, като налага тежки изисквания за разкриване на информация и наказателни глоби за нарушения.

"Грузинска мечта“ се стреми към четвърти мандат на парламентарните избори през октомври, а Иванишвили неведнъж е намеквал, че ако бъде преизбран, партията ще предприеме действия за забрана на прозападната опозиционна партия „Обединено национално движение“.

Според проучванията на общественото мнение „Грузинска мечта“ остава най-популярната партия, но е загубила позиции от 2020 г. насам, когато спечели почти 50% от гласовете и крехко парламентарно мнозинство.

В публикация във Facebook високопоставеният депутат от „Грузинска мечта“ Мамука Мдинарадзе обвини Байдън, че се опитва да осигури електорално „спасително въже“ на грузинската опозиция. Като допълнителен знак за охлаждането на отношенията, този месец САЩ наложиха санкции на двама грузински полицейски командири, които според тях са участвали в побоищата над лидери на масови протести срещу закона за чуждестранните агенти, пише още "Ройтерс".

Миналата седмица ЕС, който и преди е заявявал, че процесът на кандидатстване на Грузия е де факто замразен, заяви, че може да преустанови безвизовия си режим за грузинците, ако изборите през октомври не са свободни, честни и мирни.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: "Ройтерс"