Коментар на Бистра Иванова

От какво са направени млечните продукти на българския пазар? Какво трябва да съдържа една истинска буца сирене и допустимо ли е влагането на нишесте, желатин или гума за сгъстяване? Темата коментира Бистра Иванова, началник на отдел "Контрол на храните и граничен контрол" към ОДБХ София-град, в ефира на "Пресечна точка".

Проверка установи сирене, което съдържа над 75% вода

„Контролът е на всички етапи от хранителната верига – в производствените обекти, в млекопреработвателните предприятия, където се следи как се произвеждат млечните продукти. Наистина българският потребител има право да купува качествени продукти”, заяви Иванова. По думите ѝ контролните органи се борят продуктите да бъдат правилно етикетирани и характеристиките, посочени на етикета, да отговарят на тези, които реално описват продукта.

Според нея процентното съдържание на вода може да се изчисли като се погледнат другите съставки, които са обявени на опаковката. „Това няма как да остане в тайна”, посочи тя.

„Това не е въпрос на еднократен акт. Тези продукти не са опасни за здравето. Ако са опасни, действията са други. В случая санкцията се изразява в това, че продуктът е некоректно представен на пазара. В момента няма нормативна регулация, която да изисква и да ни задължава да предоставим имената на фирмите”, добави Иванова.

Според нея цената невинаги е признак за качествен продукт. 

Целия разговор вижте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Мира Мирчева