Какви ще бъдат максималните температури през уикенда

В събота денят ще е слънчев, тих и есенно горещ – дневните температури ще са между 28 и 32-33 градуса. В ранните часове в областите на Изток ще има условия за понижена видимост.

Горещо време и порои с риск от наводнения до края на септември

Рязка промяна на обстановката се очаква в последния ден на седмицата. С преминаването на студен атмосферен фронт вятърът почти в цялата страна ще се обърне от северозапад и ще е със силни студени пориви. Още преди обяд ще завали в Западна България, а до края на деня валежната зона ще се измести в Централна и Източна България. Валежите ще са временно интензивни и на места в централните и източните райони – в значителни количества. Ще се оформят и гръмотевични бури с потенциал за градушка.

Студеният вятър ще свали температурите до нива между 15 и 20 градуса в Западна и тук-там в Централна България. В някои южни и източни райони термометрите в неделя ще достигнат 28-29 градуса.

Валежите ще продължат през нощта в неделя и в понеделник до обяд, но вече предимно в Източна България. На Запад облаците ще се разкъсват до слънчево време. Ще има райони в Централна и Източна България, където акумулираните количества дъжд ще достигнат 80-100 литра на квадратен метър за 48-часовия динамичен период с риск от наводнения. По планините над 2300 метра ще вали сняг.

След преминаването на циклона времето ще се успокои. Самият край на септември и първите дни на октомври ще са слънчеви, но прохладни. Понеделник, вторник и сряда сутрините ще са с потенциал за слани в някои котловини на Запад с температури под 5 градуса.

Дневните температури в понеделник ще са между 11 и 16 градуса с тенденция към бавно затопляне. В края на работната седмица термометрите отново ще догонят обичайните есенни нива между 22 и 27 градуса. Ще се повиши и вероятността за валежи в Западна България.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase