Собственикът подчертава, че има растения донесени от далеч – Южна Америка, Австралия

Последните осем години Ясен посвещава на неговата ботаническа градина. „Намираме се на около 40 мин. от София, в едно малко средногорско село Борика, където живея вече 10 години. Занимавам се с растения, създаването на ботаническа градина и поддържката ѝ“, казва той.

„Това са т. нар. „английски градини“, които са с много различни видове, които преливат едно в друго и създават усещането, че природата ги е нарисувала – тя е посадила. В действителност седят много усилия и труд в продължение на осем години“, посочва Ясен.

Ботаническата градина "Борика" - зеленият рай край София (ГАЛЕРИЯ)

Начинът, по който е аранжирана градината, е подписът на Ясен, отбелязва той. Той показва растение, от което извлича синьо багрило и може да се използва с направата на индиго“, допълва собственикът на градината.

Ясен подчертава, че има растения донесени от далеч – Южна Америка, Австралия. „Водя си записки на всеки нов вид, който въвеждам в градината. В момента имам 600 вида, а като бройки корени са от порядъка на десетки хиляди“, твърди  той.

"Да хванеш гората": След години по света - да се завърнеш в дядовата къща

Според него в живота му има преломен момент, когато две години работи в офис. „Но в мен имаше липса и усещане, че не съм си на мястото и една зима започнах да гледам документални филми за изграждане на градини и градинарство. Тогава се роди идеята конкретно за ботаническа градина през 2013 г.“, разказва Ясен.

Цялата история гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase