Театър "Фокс" в Атланта посрещна десетки музикални изпълнители и хиляди гости на концерт

Театър "Фокс" в Атланта посрещна десетки музикални изпълнители и хиляди гости на концерт, посветен на 100-годишния юбилей на бившия губернатор на Джорджия и президент на Съединените щати - Джими Картър. 

"Това е начин да бъдем заедно, което е важно за него", каза Джейсън Картър - председател на борда на "Картър център". Той вярва, че концертът, в който участват изпълнители, подкрепяли дядо му през 70-те години, събира хора с различни политически убеждения и почита страстта му към музиката. "На това събитие са обединени хора от различни места, култура и раса. Присъстват както демократи, така и републиканци", допълни още той.

Една липса обаче беше ясно забележима, а именно на самия Джими Картър. Той остава под медицинска грижа в дома си, в градче на 240 километра на юг от Атланта. "Това е малко градче с население от 600 души, намиращо се по средата на нищото. В миналото Джими Картър е работил в подобни малки села в Африка, поради което се чувства свързан с тях. Мисля, че да бъде у дома си е най-добрият начин да отбележи този паметен ден", разказа Джейсън Картър.

Джими Картър отпразнува паметния си рожден ден тихо в дома си в Джорджия. Той е роден на 1 октомври 1924 година и е първият президент на Съединените щати роден в болница, във време когато ражданията у дома са популярни. "Единствената причина, поради която се е родил в болница, е, че майка му е била на работа там в този ден", разказа Джил Стъки. Тя е приятелка на семейството на бившия президент и също така е директор на Националния исторически парк "Джими Картър". В него се намира семейната ферма, която е още от времето на Голямата депресия, старата гимназия в Плейнс, където Картър е учил, и железопътната гара, която преобразува в централа на кампанията си през 1976 година.

"Разбира се, много от посетителите се насочват направо към сладоледа с фъстъчено масло", каза още Джил. И допълни, че градът отдава почит на своя известен съсед всеки ден, но тази историческа дата се отбелязва чрез службата на хората в нужда. "В негова чест предоставихме гражданство на нови 100 души", сподели още тя за VOA.

Юбилеят на Картър е повод за смесени чувства в град Плейнс. Това е първият рожден ден, който той отпразнува без съпругата си Розалин, която почина миналия ноември. "Да останеш без половинката си след 77 години брак е много болезнено", сподели още Стъки.

От фермер, отглеждащ фъстъци, до американски президент: Джими Картър на 100 г.

Тържеството за рождения ден, което започна през септември в театър "Фокс" и завърши в Плейнс на 1 октомври, събра цялото семейство на Картър, включително и правнука му Чарли. Той сподели пред VOA, че никога преди не е бил на по-голямо парти за рожден ден и изрази надежда това да се повтори когато прадядо му навърши 101 години.

Джими Картър държи рекорда за най-дълга кариера след края на мандата си. След като напусна Белия дом през 1981 година, той и съпругата му основават глобалната неправителствена организация "Картър център", базирана в Атланта. Тя се бори с често пренебрегвани тропически болести, насърчава мирното разрешаване на конфликти и наблюдава изборите по света. През 2002 година, тази инициатива донесе на бившия президент Картър Нобелова награда за мир. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Цветина Петрова
Източник: Voice of America