В същото време в страната са констатирани тежки нарушения на човешките права, сочат данни на Държавният департамент на САЩ

Въпреки че нивото на водата на водопада Виктория е по-ниско отколкото обикновено, той продължава да е обект важен туристически обект. Но международната репутация на Зимбабве страда от това, което Държавният департамент на САЩ описва като достоверни доклади за нарушения на правата на човека. Данните включват убийства, тежки условия на живот в затворите, ограничаване на свободното слово, разказва Voice of America.

От мечта в реалност: Производители на коли в Зимбабве в опит да се наложат на местния пазар

Икономистът Гифт Мугано посочва, че тези правителствени практики влияят негативно на бранша. Въпреки това статистика показва, че туристическият сектор е достигнал обща стойност от 493 милиона долара през първата половина на тази година, в сравнение с 398 милиона долара за същия период на 2023 г. Туроператорите се надяват този растеж да продължи.

В същото време правителството предприе спешна програма за рехабилитация на пътищата, които са от ключово значение за сектора.

По данни на Министерството на туризма в Зимбабве броят на туристите, посещаващи страната, се е увеличил с 27% след края на пандемията от COVID-19, допълват от VOA.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!

Редактор: Цветина Петрова
Източник: Voice of America