По думите му всеки магистрат, който разследва главния прокурор, трябва да има свободата и независимостта да си свърши работата

Този ВСС е извън всякакъв мандат. Следващият, ако бъде избран от парламента, трябва да предложи и избере главния прокурор. Готови сме да влезем в мнозинства за избиране на нов състав, това е необходимост и задължение. Това каза кандидатът-депутатът от "БСП-Обединена левица" Филип Попов в студиото на "Офанзива с Любо Огнянов".

"БСП - обединена левица" откри предизборната кампания в София

"В Закона за съдебната власт се посочва, че главният прокурор и неговите заместници могат да отменят или изменят актове на по-долустоящия прокурор, което обаче не е описано в Конституцията. Това означава намеса в тяхното вътрешно убеждение. Трябва да сме по-внимателни при прехвърляне на отговорността от прокуратурата към съда", смята той. 

По думите му всеки магистрат, който разследва главния прокурор, трябва да има свободата и независимостта да си свърши работата както трябва. "Трябва да се въведат и механизми за кариерно израстване на магистратите и да се прекрати процеса на "шевната машина" - единият от съпрузите да е адвокат, другият - съдия. Така да се разшири сферата на конфликт за интереси", призова Попов. 

Кандидат-депутатът призова в оценките за кариерно израстване и пригодност на магистратите да бъдат включени отменените решения и осъдителните присъди, така служителие на съдебната система да влязат в процес на атестация.

Целия разговор гледайте във видеото.