На какво се дължи статистиката на Сметната палата

Страната ни заема първите места в Европейския съюз по детска смъртност. Това показват данните от одита на Сметната палата за изпълнение на програмата за подобряване на майчиното и детско здраве. В България програмите за т. нар. неонатален скрининг включват едва три заболявания, а в други държави, като Италия например, изследват новородените за 49.

У нас детската смъртност до 6-ия ден от раждането е три пъти по-висока от средната за Европа. Близо 250 са момичетата под 15-годишна възраст, които са станали майки. Сред тях има и такива с второ и дори трето дете. В същото време се увеличават и тези, които раждат след 30-годишна възраст.

Късно или твърде ранно раждане, липса на информация, профилактика и скрининг. Това са част от причините за ранната детска смъртност у нас. „Имаме проблеми със смъртността до 1 година и то най-вече при перинаталната детска смъртност - до 6-ия ден, в това число и мъртвородените деца. В това отношение сме близо 3 пъти по-зле, отколкото ЕС”, посочи началникът на "Одити на изпълнение" Дилета Касабова – Токатлиян.

Българите са на челните места в Европа по дълъг живот в добро здраве

В националната генетична лаборатория в „Майчин дом” изследват всички новородени за вродени аномалии, но само за три заболявания. Има обаче и родители, които отказват децата им да бъдат изследвани.  Одиторите констатират още, че много жени пропускат посещенията при АГ специалист през цялата си бременност, а много от аномалиите могат да бъдат открити още в утробата.

Очаква се догодина новородени да се изследват за още заболявания, сред които Муковисцидоза и спинална мускулна атрофия. Сметната палата вече е изпратила препоръките си до здравните власти, за да може страната ни да стигне поне средните показатели за майчино и детско здраве за Европейския съюз. За NOVA от Здравното министерство заявиха, че са предприели мерки по изпълнението на препоръките.