Ружа Райчева, Людмил Илиев и Георги Марчев с коментар за предизборната кампания и предстоящия вот

Президентът Радев алармира, че "обществото ни е свидетел на множество сигнали и публикации за купен и корпоративен вот, появиха се и конкретни имена". Тази тема, както и предизборната кампания и предстоящия вот коментират в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS Ружа Райчева, Людмил Илиев и Георги Марчев.

„Много политически играчи имат интерес към купуването на гласове. Едните нападат другите. Има сенчеста част в почти всяка формация”, смята журналистът Ружа Райчева.

Радев: Има множество сигнали за купен и корпоративен вот, появиха се и конкретни имена

Според журналиста Георги Марчев трябва да има справедливост на всички избори, не само на предстоящите. „Корпоративният вот е явление, от което всички партии се възползват. Той не се бори само с акции в предизборната кампания, а и с това през останалото време хората да са свободни, образовани, с добро здравеопазване и със свободна мисъл да могат да избират”, обясни той.

„За да се борим с подобен проблем, трябва да знаем какви са мащабите му. От време на време  се случват криминални неща, които подсказват, че това явление е широко разпространено и  оказва някакво влияние върху политическите процеси в страната. Много по-голямо влияние оказва на местни избори, където е решаващо какво се случва на микрониво, в малките общини и селата. При националните избори нещата са различни. Трудно ми е да си представя, че една политическа сила може да влезе в парламента чрез купен вот.  Ако това е вярно, имаме сериозен политически проблем”, каза журналистът Людмил Илиев.

Според Райчева президентът е изпуснал момента да влезе в политиката. „Силният ход е да се откаже от президентството и да поеме отговорност, с която да спаси страната. Но тази роля можеше да бъде изиграна през 2020 г. или през 2024 г., когато бяхме на ръба на конституционна криза. Радев изпусна тези моменти и според мен го направи нарочно. В момента има една стабилна институция и това е президентството”, посочи тя.

„Реториката на президента доста често е непълна и с догадки. Общото е, че Радев се опитва да се отцепи от настоящия партиен живот и се явява като е страничен наблюдател, който е на страната на гражданите”, каза още Марчев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Виктория Гетова