В четвъртък вечер явлението беше забелязано в най-северните части на страната

Полярно сияние беше наблюдавано над Северна България миналата вечер. Небето се обагри в пурпурен червеникав цвят, а много ентусиасти запечатаха гледката с обективите си.

Никодим Димитров заснел сиянието край село Ушинци, Разградско. „Цял ден чакам, зареждам телефона, камера, фотоапарат, каквото има и чакаме. Тук рядко се вижда“, разказва той.

Никодим описва гледката и цветовете. „Червено и леко жълто, но слабо, много слабо се вижда жълтото. Главното е розово-червено, алено, ама силно. Хубаво е да има и други цветове, както на север, но шанс“, каза още Никодим.

Полярно сияние се вижда от най-северните части на България (СНИМКИ)

„Физически заради кривината на земната повърхност, защото е сфера, от нашите географски ширини не можем да видим други цветове, освен червено“,  обяснява доц. Никола Петров, директор на Националната астрономическа обсерватория "Рожен"

По следите на сиянието тръгнал и физикът Пенчо Маркишки. Запечатал явлението от Обсерватория Белоградчик. „Не е трудно да се улови мига, тъй като това сияние продължава дълго, стига човек да бъде на правилното място в правилното време“ , казва физикът в Института по астрономия с НАО към БАН

Феноменът, който може да се наблюдава и днес, е свързан със силна геомагнитна буря.  „Имаше съвсем скоро много силно слънчево изригване, което изпрати поток от плазма по посока на земята, вчера следобед този поток достигна нашата планета. Ние виждаме ефекта от частици, които са много голяма височина – на над 300 километра от Земята, и то главно във взаимодействие с кислородни атоми“, добавя доц. Петя Трифонова от Националния институт по геофизика, геодезия и география.

Въпреки красивия ефект, геомагнитните бури са заплаха за изкуствените спътници и комуникациите, казват учените. „Ако интернетът отпадне за по-дълго, това означава бедствие, не можем без разплащания по мрежата, ползваме всякакви електронни услуги”, посочва още Маркишки.

Полярното сияние беше видимо у нас и през май. Причината да го наблюдаваме все по-често от България е, че се намираме в т. нар. „максимум на слънчева активност”, което скоро ще се промени.

„Вероятно след 1-2 години няма чак толкова да говорим за слънчеви изригвания и избухвания, и няма да имаме възможност да наблюдаваме полярни сияния от България, но след 11 години отново ще можем да си говорим за тях”, казва още доц. Петров.