"Купувачите на гласове гледат да продадат на този, който даде най-много пари", подчерта бившият зам.-министър на МВР

„Това, което видяхме през последните два дни, по-скоро ми изглежда като имитация. Защото на акцията се слага име, че е операция срещу купен вот, а всички установени престъпления се оказва, че нямат нищо общо с това. От министъра на вътрешните работи миналата седмица чухме, че МВР работи много по-активно. Този маркер, който той не пожела да оповести публично, са отпуснатите СРС-тата, за които само каза, че броят им е по-голям от преди”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” бившият заместник-министър на вътрешните работи Филип Гунев, коментирайки темата ефективни ли са акциите срещу купения вот.

По думите му „винаги се разбира чак след изборите колко и къде са купуваните гласове”. „Освен ако не бъдат арестувани някакви хора с пари и списъци, както се е случвало веднъж или два пъти, единственият начин, по който разбираме за това къде са купувани гласове, е по тези 1000 рискови секции, които се следят. През последните години няколко НПО-та започнаха да анализират данни от тези секции, за да видят кой купува гласове и какава е активността. Тези резултати би трябвало да насочват полицията. А тя много добре знае кои са рисковите секции и кои са дилърите”, категоричен е Гунев.

Илков: Изготвени са над 470 предупредителни протокола във връзка изборите

Той подчерта, че стандартно се „чакат сигнали”. „Ако ние чакаме да получим сигнали за наркоразпространението, нима някой на средно ниво ще дойде да ни каже кой е големият играч, вкарващ кокаин в България? За този тип организирана престъпност МВР трябва да е проактивно, а не да чака сигнали”, заяви Гунев. И обясни, че покупко-продажбата на гласове започва няколко седмици преди вота. „Това, което може да се направи, за да се предотврати, е да се налагат ефективни наказания, да има няколко задържани на средно или високо ниво и най-вече политици, защото купувачите в крайна сметка са политици. Дилърите на гласове гледат да продадат на този, който даде най-много пари”, допълни бившият зам.-министър. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Редактор: Станимира Шикова