Кристиян Шкварек и Светослав Малинов с разговор по темата

Каква може да бъде формулата за съставяне на правителство след изборите и ще се стигне ли до съвместно управление между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ? Темата в ефира на  „Здравей, България“ коментираха политологът Светослав Малинов и политическият анализатор Кристиян Шкварек.

„В сравнение с предишните избори добрият тон между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС доминира. От всички социологически проучвания се вижда, че дори и математически да е възможно, политически няма да може да имаме правителство, ако зад него не стои подкрепа на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС“, каза Малинов.

Шкварек изрази съгласия с политолога. „Позицията на ПП-ДБ - „никога с ГЕРБ“ се промени на „може с ГЕРБ, но не в техния мандат“. Сега това претърпява нова промяна - „вече може с ГЕРБ, може в техния мандат, но с равноотдалечен премиер“, посочи той.

Каква ще е формулата на властта в 51-вия парламент

Шкварек смята, че ГЕРБ-СДС трябва да съставят кабинет, защото „на вратата почти хлопа потенциална президентска партия“. „Всички в парламента са заплашени от евентуална поява на подобна формация, защото тя може да пренареди трайно картите за години напред“, допълни анализаторът.

Малинов е на мнение, че „трябва да се използва формулата, която ПП-ДБ развива в момента“. „Как ще убедите ПП-ДБ и евентуално „Алианс за права и свободи“ и ИТН да застанат зад кабинет, в който има ярки политически фигури на ГЕРБ“, запита той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Цветина Петрова