Бившият вътрешен министър посочи, че спецакциите в страната не водят до сериозни резултати

„Купуването на гласове, освен че изкривява изборните резултати, руши доверието в изборния процес и води до все по-ниска избирателна активност. Това е един омагьосан кръг – колкото по-ниска е избирателната активност, толкова по-голяма е тежестта на купения и манипулирания вот и той предопределя местата в парламента”. Това каза в ефира на „Здравей, България” бившият министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Над 70 задържани при акции срещу купения вот в страната (ВИДЕО+СНИМКИ)

По негови думи спецакциите срещу купения вот в страната не водят до сериозни резултати. „Обявяват се по двама-трима задържани, но впоследствие нито един от тях не е арестуван нито за купуване на гласове, нито за други прояви против изборните права на гражданите. Тези акции по-скоро изглеждат като PR и опит да се прикрие закъснялата реакция, която не беше проведена в началото на процеса”, каза още Демерджиев.

Според него имената в откритите при спецакциите списъци са известни на МВР. „Това е кръг от хора, които трайно участват в тези престъпни практики. Те не се занимават само с купуване на гласове”, каза още Демерджиев. 

Той коментира и темата за ареста на Джейхан Ибрямов. „Ударите са целенасочени и показват, че единият от тези двама опоненти през годините е добил силата и възможностите да използва държавните институции като бухалки - нещо, което е недопустимо и  нетърпимо”, посочи Демерджиев.

„Главният прокурор е върхът на пирамидата, но под него се нареждат много хора по един и същи принцип – търсят се и се създават зависимости. Фактът, че няма уличени и напуснали магистрати, говори достатъчно. Горещо се надявам процедурата по избора на главен прокурор да не приключи по този начин”, каза още бившият ввътрешен министър.

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Виктория Гетова