Според кандидата за депутат от "Възраждане" ен трябва да има възможност за такава процедура с един кандидат

„Първият законопроект, който някога сме внасяли в НС, беше за промени в съдебната власт. Считаме, че има огромни законодателни проблеми в системата на правосъдието. Аз ги разделям на три основни насоки. На първо място по отношение на ръководителите на съдебната власт, тъй като считаме, че има лица, които са зависими и трябва да има процедури за избор, които да не позволяват това нещо. Това зависи от процедури, които се приемат по закон от съответните институции – дали от ВСС, дали от НС". Това заяви водачът на партия „Възраждане” за Монтана Петър Петров в студиото на „Офанзива с Любо Огнянов“ по NOVA NEWS.

Петров: Ще разговаряме с всички партии за правителство, освен с ГЕРБ-СДС , „Движение за права и свободи–Ново начало“ и „Алианс за права и свободи“

По думите му втората основна насока е липсата на вътрешен контрол в прокуратурата. "Третата основна насока е липсата на процесуални възможности за граждани. Когато си пострадал от едно престъпление не може да зависиш от субективната преценка на един прокурор. Би трябвало да можеш да сезираш повече държавни органи. Когато държавната такса е 4%, би трябвало да имаш възможност да искаш намаляването ѝ", добави той. 

Според него процедурата за избор на нов главен прокурор не е законосъобразна. „Аз лично смятам, че не трябва да има възможност за такава процедура с един кандидат", каза още той. "Това е следствие на развитието на правосъдната система през последните две десетилетия. С 38 народни представители не бихме могли да подновим състава на съответните квоти на ВСС", допълни Петров.

"Говорим за фигурата на главния прокурор, който би трябвало да бори престъпността и да провежда тотално ръководство, което беше обсъждано в най-новото решение на КС по наша жалба от „Възраждане”. Не може най-дългият мандат да бъде приравняван на обикновените решения, които се взимат от страна на ВСС. Би трябвало да се избере нов ВСС", смята кандидатът за депутат.

Целия разговор вижте във видеото.