Веднага след вота ще трябва да се взимат трудни решения, коментира лидерът на БСП

„Смятам, че този път ще имаме по добър резултат. Това ще покаже на какъв постамент е стъпило лявото и какви перспективи има пред него”. Това заяви в предаването „Офанзива с Любомир Огнянов” лидерът на БСП Атанас Зафиров.

„На тези избори най-вероятно няма да има ясен победител, никой няма де е доволен от резултатите си. Веднага след тези избори ще трябва да се взимат трудни решения и да се правят трудни компромиси, тогава ще стане ясно кой как си е научил урока. Ние в ляво си го научихме, макар и по труден начин”, заяви Зафиров.

Той вижда проблем в ниската избирателна активност.

„На практика една трета от българските граждани гласуват. Ако сметнем, че от тях една трета са мотивирани по специфичен начин – купен вот, корпоративен, натиск. Сметнете каква голяма част от българските граждани не се чувстват представени в едно евентуално управление”, каза Зафиров.

Според него следващото управление в страната трябва да даде ясен отговор за ролята на държавата и държавността. „Трябва да е управление, което да се опита да върне държавата на хората”, каза Зафиров.  

По отношение на съставянето на редовно правителство и компромисите в преговорите, Зафиров каза: „Самоувреждащ би бил компромис, който би довел до взимане на еднолични решения или участие в управление, което не съответства на нашите програми и идеи. Не бихме го допуснали”.  

Запитан с кого левицата би преговаряла след вота, той каза: „Всеки, който поставя националния интерес на първо място, може да бъде наш потенциален партньор”. Зафиров припомни, че се явяват на вота във формат „БСП – Обединена левица”, имат коалиционен съвет, който взима решенията.

Повече гледайте във видеото.