Коментар на социолога Яница Петкова и журналиста Асен Генов

„Винаги преди избори има акции срещу купения вот. Настоящата кампания се съсредоточи върху тези спецакции. Това, което изисква по-мащабни действия, е тежестта на вота с оглед ниската избирателна активност. Това може да окаже огромно значение при подредбата на партиите в 51-вото Народно събрание”, коментира в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS социологът Яница Петкова. По нейни думи партиите трябва да полагат усилия, за да запазят доверието в процедурата на избиране на представителната власт.

МВР продължава акциите срещу купения вот в цялата страна

„Трябва да анализираме и несвободния вот, който по някакви причини е предопределен. Купеният вот не е виден в мащабите, в които казват, че съществува. 50 000-60 000 са купените гласове, а останалият се дължи на комплексни фактори. Партиите признават съучастие в този процес”, обясни журналистът Асен Генов.

Според него, ако се говори за купен вот само през 30-те дни преди изборите, то в останалите месеци никой не реагира. „Хората виждат отказа от това да се поеме отговорност от страна на партиите”, посочи още Генов.

„Партиите не успяват да се вместят в границите, които разделят обществото, така че да осигурят адекватно представителство. Съсредоточават се около един своеобразен център, от който преплитат своите послания. Затова голяма част от българските граждани не успяват да припознаят своя представител в основните политически сили”, каза още Петкова.

„Начинът, по който функционира българската парламентарна демокрация, отговаря на настроенията на обществото. Връзката между политиците и избирателите се къса, когато политиците спрат да предлагат решения. Въпросите, които поставят, са концентрирани главно върху слабостите на опонента, а не върху преимуществата, с които ще спечелят избирателите на своя страна”, добави Генов.

Петкова смята, че за да има коалиция, трябва сътрудничество между партиите.

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Виктория Гетова