"В сравнение с други латиноамерикански държави ситуацията в Гватемала е трудна"

Макар да не забравят, че наказателното производство срещу журналиста Хосе Рубен Замора все още продължава, представителите на журналистическите организации приветстват освобождаването му като важна стъпка за свободата на печата, съобщава Voice of America. Съюзът на журналистите смята условното му освобождаване е стъпка в борбата за свобода на пресата, но все още има горчив вкус заради последиците от наказателното преследване срещу журналиста. “Ние като журналисти сме много щастливи, че той беше освободен, радваме се, че Замора се върна при семейството си“, казва Ана Хулиета Карденас, председател на Гватемалската асоциация на журналистите. 

На международно ниво организацията „Репортери без граници“ отново заявява, че процесът срещу Замора за предполагаемо пране на пари е абсурден и че е атака срещу работата на журналиста. „Лишаването от свобода на Хосе Рубен Замора беше като своеобразен паметник на нарушаването на правото на свобода на печата в Гватемала, на криминализирането на журналистиката, но освобождаването му е значителна стъпка напред“, казва Артур Ромеу, директор на „Репортери без граници“ за Латинска Америка. 

Борба за свобода на словото и човешки права: Новото поколение журналисти в Афганистан вярват, че ще настъпи промяна

Въпреки това те се надяват на пълното и пълното освобождаване на Хосе Рубен Самора и предупреждават за „трудната“ ситуация в Гватемала за практикуване на журналистическата професия. „В сравнение с други латиноамерикански държави ситуацията в Гватемала е трудна. Сблъскваме се със структурни предизвикателства, с които журналистите трябва да се справят“, казва Ромеу. Той добавя, че има очаквания условията да се подобрят с подкрепата на правителството на Бернардо Аревало, предава VOA.

Редактор: Цветина Петрова
Източник: Voice of America, vesti.bg