Коментар на Кристина Патрашкова, Георги Бърдаров, Юлияна Дончева и Тервел Пулев

Гласувах с надежда да бъде съставено правителство. Не видях смислени дебати или сблъсък на идеи. Говореше се открито за технологичен вот - с други думи купен, измерваме колко ще бъдат гласовете. Имам усещането, че тези избори са предпоследни, ще има още и още последващи. Политическата ни система е завъртяна в омагьосан кръг. Започвам да мисля, че за последен път се дава шанс на същите политици, на които е гласувано доверие и досега. Мисля, че и политически лидери ще си отидат от политическата сцена - но за тази цел трябва да се появи нов играч. Това заяви журналистът Кристина Патрашкова в изборното студио на NOVA.

От своя страна писателят Георги Бърдаров отбеляза, че единствената причина да гласува е, че силно вярва в принципите на демокрацията. "Тя функционира чрез възможността да избираме. Правителство може да се направи, ако има разумен компромис. Колко да е голям той, зависи от ценностната система на политическите играчи. Политиката е като шаха - всеки има своите скрити, но и записани ходове. Всеки ще прецени колко ще загуби, ако направи компромис", коментира той.

Понеделник е неучебен ден за училищата с изборни секции

На свой ред бившият депутат Юлияна Дончева сподели, че е гласувала рано сутринта. Всички секции бяха празни, при предишни избори обаче съм чакала на опашка. Дадох вота си след като чух посланията и политиките, обявени на дебатите. Мисля, че трябва да мислим и за конфигурациите в бъдещ парламент, да сме по-отговорни, като даваме гласа си. С толкова чести избори е невъзможно да се появи нов политически проект, няма време да завоюва доверието на гражданите. С липсата на стабилен редовен кабинет се превръщаме в ненадежден партньор в ЕС", посочи тя.

Боксьорът Тервел Пулев пък разкри, че е гласувал на хартия около обяд. "Нямах проблеми. Това беше и моята превенция срещу купения вот. Все повече съм разочарован, че за пореден път не можа да се сформира правителство, по-добре да има, да се направи компромис. Гласуването е единственото законово средство да променим ситуацията", смята спортистът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Цветина Петкова