Зелени площи или бетон?

"През последните няколко години сме спрели поне 7-8 строежа в междублокови пространства. Всеки конкретен случай ще бъде разгледан индивидуално. Това ще се случи и в столичния квартал "Младост". Това заяви за "Здравей, България" председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков на фона на продължаващите протести заради застрояването на зелените площи и междублоковите пространства в столичния квартал "Младост".

По темата

Всичко започна от един конкретен случай в "Младост 1", където в края на миналия месец единствената в района зелена площ с детски съоръжения бе заградена, за да започне строеж на общежитие.

Оказва се обаче, че подобни казуси има и в други части на квартала. В "Младост 4" също е заградена зелена площадка, която да бъде подготвена за строеж. Имотът е частен от 2003-а година. Преди месец собствениците го препродават и така  се появява оградата. А дотогва зелената площ се е поддържала от общината. Допреди 7 години мястото е било отредено за строеж на 9-етажна кооперация. Сега е позволеното застрояване там е намалено до 4 етажа. 

А сега разрешение за строеж няма. Въпреки това собственикът има право да загради мястото с ограда

"В момента няма разрешение за строеж на този терен. Въпросът е защо един общински терен, който е междублоково пространство, е бил продаден?", попита той.

Казусът със застрояването стана причина районният кмет Цвета Авджиева да подаде оставка след призива на ГЕРБ. Но хората от квартала са категорични в едно - това няма да реши проблемите.  

Стажант-репортер: Владислава Тричкова