Тя помете с колата си алпиниста и еколога Андрей Ковачев в Кресненското дефиле

Алпинистът Боян Петров е на командно дишане и остава в реанимация, но е със стабилни показатели. Вчера той и екологът Андрей Ковачев бяха блъснати от кола, управлявана от румънска гражданка, в Кресненското дефиле. Срещу нея все още няма повдигнати обвинения. 

По темата

Преди обяд започна разпитът на свидетели в съда. Румънката се яви заедно с двете си деца и мъжа си, които са пътували с нея в колата. 27-годишната жена не е била задържана, тъй като има две малки деца. Тя е настанена в хотел в Благоевград.

Състоянието на двамата пострадали е стабилно. Ковачев може би още днес ще бъде изваден от реанимация, посочиха от ВМА. Той е контактен и помни всичко около инцидента.

Въпреки по-тежкото състояние на Петров, лекарите казват, че и при него има известно подбрение. Алпинистът е поставен в медикаментозен сън. Той има комбинирана политравма, като водещи са гръдната и черепно-мозъчната травма. 

Катастрофата е станала в 11.20 ч., в района на Османска чешма на входа на дефилето, където Ковачев и Петров провеждали теренни проучвания.

Единият е изхвърлен зад 40-сантиметрова подпорна стена. 

Предполага се, че колата, която ги е блъснала, не е успяла да вземе завоя и затова връхлетяла върху двамата мъже.

Андрей Ковачев е природозащитник и от години следи за нуждата от изграждането на тунел в Кресна. Експерт е по защитените територии. Боян Петров е зоолог и алпинист. През последните месеци той успя да покори 3 осемхилядника.  

Стажант-репортер: Владислава Тричкова

Репортер: Екатерина Николова