Той е насочвал оръжие срещу инструкторите си

Има доказателства, че арестуваният за тероризъм е имал желание да убива. Това каза в „Здравей, България” говорителят на Главната прокуратура Румяна Арнаудова.

„Според нас Иван Захариев е изключително опасен, включително е насочвал оръжие срещу инструкторите си. Предполага се, че скоро е искал да напусне страната. Знаел е, че представлява интерес и за него е било проблем да излезе от страната с името Джон Захариев, затова е променил името си на Иван”, коментира Румяна Арнаудова.

С тези думи тя коментира ареста на 21-годишен мъж по подозрение в тероризъм. Според службите той се е обучавал в стрелба, най-вече с автомат.

По темата

Иван Захариев е арестуван при съвместна операция на спецпрокуратурата, ДАНС и СДВР преди два дни. Оказва се, че е следен два месеца. От СРС, социални мрежи и свидетелски показания става ясно, че е посещавал тайна квартира в Сирия, където се е обучавал да борави с оръжия и че е симпатизирал на терористични организации. Той е дете от смесен брак - баща му е българин, а майката - австралийка от виетнамски произход. Досега не е живял в България.

„Иван Захариев не владее български език. На 20-ия ден от пристигането си е привлякъл вниманието на специалните служби с действията си - да се самообучи за „Ислямска държава”. Неговото намерение е било да всява страх. Не е имал каквито и да е помощници”, добави Румяна Арнаудова.

Прокуратурата е събрала много доказателства. Спецпрокуратурата ще поиска съдействие от службите в Австралия, за да се събере информация за неговата личност и прояви.