Не пропускайте туристическото предаване днес от 13.00 ч. по DIEMA

Туристическото предаване „Без багаж” тръгва по следите на карибските пирати, за да разкаже техните истории днес от 13.00 ч. по DIEMA. Карибите привличат най-вече с райските плажове и изобилието от тропическа наслада, но региона има много други достойнства, които през 15 век бързо привлекли вниманието на големите колониални империи. Започват борби помежду им за политическо, военно и търговско господство по целия свят. Никъде тези войни не са по-чести и по-свирепи от тези във водите и край островите в Карибско море. Силите на Испания, Франция, Англия, Холандия и други страни, да не говорим за безброй пирати, се борят до смърт за контрол на тези богати и стратегически територии. Затова на Карибските острови изникват повече крепости от всяко друго място извън Европа.

Ерата на пиратството в Карибско море започва през 1500 г. и залязва в 1830 г. след военноморските сили на народите от Западна Европа, Северна Америка и колониите в Карибско море започват борба с пиратите.Пиратството процъфтява в Карибско море, заради съществуването на пиратски пристанища, като например Порт Роял в Ямайка, Тортуга в Хаити и Насау на Бахамските острови .

След като Колумб открива Новият свят, Карибите се превърнали в център на европейската търговия и колонизация. През 1493 г. неевропейския свят е разделен между испанците и португалците по протежение на линията север-юг 270 левги западно от Кабо Верде . Това дава на Испания контрол над Северна и Южна Америка. Корабите, натоварени със сребро и злато, привличали пиратите. Католическа Испания е най-голямата сила на християнството през 16 век. Но видимите облаги от колониалните земи започват да провокират все по-голям интерес в другите европейски крале. Появява се конкуренция. Франция дори официализира пиратството.

Испания, въпреки че е най-мощната държава в християнския свят към момента, не може да си позволи достатъчно военно присъствие, за да управлява тази огромна площ от океана и да изпълнява своите меркантилни намерения чрез устройващите я закони за търговия. Тези закони допускат само испанските търговци да търгуват с колонистите на Испанската империя в Северна и Южна Америка. Това ограничение провокира постоянна контрабанда и нови опити за колонизация на Карибите от Англия, Франция и Холандия. През 16 век поради бързото разпространение на европейските заболявания, от местното индианско население на Карибите са унищожени над 90%. Започва търговията с роби от Африка - предлагаща нови източници на печалба за много английски, холандски и френски търговци, които нарушават испанските закони безнаказано.

Обезлюдените Кариби стават привлекателни за Англия, Франция и Холандия, особено след като златото вече не е толкова важно, а е дошло времето на тютюна и захарта - стоки, които могат да те направят много богат. В началото на 17 век в големите испански пристанища започват да се строят скъпи укрепления и колониални гарнизони, за да се справят с присъствието на конкурентите на Испания в Карибския басейн. На Карибите Испания остава доминираща сила до края на века.

Края на 17 и началото на 18 век често се считат за „Златния век на пиратството”  на Карибите. Появяват се нови пиратски пристанища. В този период от време моретата са кръстосвани от около 2400 души, които били активни пирати. В Карибски води има толкова неоткрити съкровища, че авантюристи и археолози продължават да мечтаят за откриването им векове наред. Много иманяри също не престават да кръстосват наоколо и доста съкровища биват открити именно от тях особено в по-плитки води…

Какви пиратски съкровища са открили приключенците от „Без багаж“ в Куба? Гледайте тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.