Гледайте туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Пътешествениците от туристическото предаване „Без багаж“ ще отведат зрителите до един от най-красивите градове на Куба – Тринидад, тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA. Освен с невероятната колониална атмосфера, Тринидад е любопитна дестинация, която разкрива бурното минало на робовладелската епоха. Когато испанците откриват карибския остров, те заварват там миролюбиви индиански племена. Колонизаторите бързо впрягат местните в работата на тръстиковите плантации, с които покриват огромни територии. Изнурителният труд и жестоката експлоатация, както и болестите, донесени от испанците, унищожават карибските етноси само за няколко години. Единствени наследници на кубинските индианци са децата на испанците и техните индиански робини.

Тринидад е един от най-добре запазените градове в Карибите от този период и  времето, когато търговията със захар била основната индустрия в региона.Градът се намира на карибския бряг в близост до планината Ескамбрей. Площад Майор е историческият център на Тринидад. Историческата част на Плаца Майор е покрита с калдъръмени улици, къщи в пастелни цветове с решетки от ковано желязо, и сгради от колониалната ера. Сградите около площада датират от 18 и 19 век, когато търговията със захар от близката Вале де лос Ингениос и търговията с роби донасят големите богатства в региона. Много от сградите около площада принадлежали на богати земевладелци на града.

Търговията със захар намалява и търговията с роби приключва в средата на 19 век. Малко нови сгради се появяват в следващите години. В резултат на това много от историческите сгради и улиците са запазени, особено значими са големите колониални постройки в непосредствена близост до площад Майор. Днес повечето от бившите къщи около площада са къщи музеи.
Над площада се извисява църквата на Светата Троица. Строителството ѝ започва и завършва в края на 19 век. Построена е на мястото на предишната църква, издигала се тук от 17 век, която била разрушена от ураган, повредил много от сградите в Тринидад. В църквата се пази дървена статуя на Христос от 18 век, която е обект на специална почит в Тринидад. 

В Тринидад има няколко Касас де Музика. За нощния живот на града се носят легенди. Има дискотека в руините на църквата; друга  - в голяма пещера, използвана като болница по време на войната. С население от около 75 000 души, Тринидад е разположен в един от най-интересните и забележителни райони на страната - в долината на захарните мелници, обявена от ЮНЕСКО за световно наследство. 

Какво откри „Без багаж“ в Тринидад? Гледайте туристическото предаване тази неделя от  13.00 ч. по DIEMA.

Всички епизоди на „Без багаж“ и още любопитни видеа можете да гледате в официалния канал на предаването във vbox7.com.