Гледайте туристическото предаване тази неделя, 7 август, от 13.00 ч. по DIEMA

Туристическото предаване „Без багаж“ се впуска в изследване на тайнството на афрокубинските религии тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.

Испанските конквистадори бързо помитат местното индианско население в Куба. Подлагат всички на жестока експлоатация и само за тридесет години от индианците не остават много живи в следствие на „екзотичните“ европейски болести и непосилния труд в тръстиковите плантации. В един момент крупните плантатори се оказват без работна ръка. Решават да разрешат проблема като започнат да внасят роби от Африка. В Куба са докарани хиляди чернокожи мъже и жени.  Търговията с роби се развива с изключително бързи темпове.

Преобладаващата религия в Куба по това време е християнството, предимно римокатолицизма. Африканските роби пристигат със свои вярвания, религии и традиции. Те били принуждавани да следват християнските канони. За да запазят религиите си, чернокожите започнали да дават на християнските светци имена на техните африкански идоли. С течение на времето се стига до религиозен синкретизъм.

Такава синкретична религия е Сантерия - комбинация на религията йоруба на африканските роби с католицизма и някои индиански вярвания. Именно Сантерия прави възможно робите да запазят традиционните си вярвания, докато са приучвани да практикуват католицизма. В религията Сантерия акцентът на съзнателно съществуване се свързва с разбирането на природата, висшите сили, обредни практики и ясновидство. Робите донесли на остров Куба различни религиозни обичаи, включително транс и система за гадаене и за общуване с техните предци и божества, жертвоприношения на животни, както свещени барабани и танци. Всичко това, миксирано с римокатолицизма прави понятието Сантерия.

Малко по-късно от Хаити пристигат етноси, носещи традициите на друга религия -вуду. Те наброяват значително по-малка част от религиозните общности. Вуду се свързва с шаманизма. Думата „вуду“ означава „дух“. Вуду е култура, философия, изкуство, музика и танци, език, народна медицина, правосъдие, власт над отвъдното, устна традиция и ритуали. Важно място във Вуду заемат груповите ритуали за връзка с предците, при които се изпада в транс посредством ритми, музика, танци и наркотици. При някои от вуду практиките се използва контагиозна магия.

Каква в разликата между Вуду и Сантерия? Гледайте в новия епизод на „Без багаж“ тази неделя, 7 август, от 13.00 ч. по DIEMA.