Гледайте новия епизод на туристическото предаване днес от 13.00 ч. по DIEMA

“Без багаж“ ще разходят зрителите  в един от най-интересните градове, построени от португалците през 16 век в Шри Ланка тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA. Гале е най-добрият пример за укрепен град, построен от португалците в Южна и Югоизточна Азия. Крепостта се намира на югозападното крайбрежие на Шри Ланка. Тук португалските архитектурни стилове и местните традиции са оставили невероятно културно наследство.

Фортът на Гале е обект на световното културно наследство и е най-голямата оцеляла колониална крепост в Азия. От това древно морско пристанище тръгвали товари слонова кост, пауни, канела и други ценности. Основан е през 1502 г., когато една малка флотилия от португалски кораби, по пътя им към Малдивите, попада на острова заради буря. През 1640 г. португалците предават управлението на града на холандците, които построяват настоящия форт в 1663 г.  заедно с крепостна стена от твърд гранит, и три бастиона, известни като "Слънце", "Луна" и "Звезда".

След като британците взимат управлението над страната от холандците през 18 век, те запазват форта непроменен и го използват като административен център на областта.

На 26 декември 2004 г. градът е опустошен от страховитото цунами, предизвикано от земетресение в Индийския океан край бреговете на Индонезия. Хиляди са загинали само в Гале. В града днес живеят около 91 000 души, повечето от които са от сингалския етнос. Има и голямо малцинство маври, особено в района на форта, дошли с арабските търговци и заселили се в Гале. Екваториалният климат привлича много преселници и днес.

Скалата на Флага в най-южния край на Форта, някога е била португалски бастион. Днес е най-популярното място за лов на залези. По време на холандския период приближаващите кораби са били сигнализирани и предупреждавани от това място за навлизането във води с опасни скали. Оттук идва и името му. По-късно, холандците строят фар. Знае се, че във водите край Гале има много потънали кораби от различни флотилии и епохи.

Старомодни калдъръмени улици, колонади, църкви - Гале е задължителна спирка на всеки търсещ автентичното турист. В границите на форта е идеалното място за лов за местни антиквариати. 

Какви красоти крие Гале, гледайте в новия епизод “Без багаж“ днес от 13.00 ч. по DIEMA.