Вижте тяхната среща в епизода на туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Приключенците от “Без багаж“ получават невероятния шанс да бъдат първите външни посетители, които се срещнат с един от традиционните лечители по време на тайнствен лечебен сеанс на Бали. Зрителите ще могат да видят тяхната среща в епизода на туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA. След като лечителят се консултира с помощниците си духове, екипът приключенци получава достъп до храма, където се правят сеансите. Пациенти с различни проблеми се събират на това място в определени от балийския календар дни, за да получат помощ по нетрадиционен начин.

Островът на боговете, както го наричат, принадлежи на няколко богове и на духовете на предците, вярват балийските индуси. Според местните, те са дали на човеците земята за временно ползване, но в замяна следят изкъсо дали хората се грижат за баланса и хармонията във всеки смисъл. За целта балийците непрекъснато трябва да внимават какво искат боговете, но освен това трябва да са нащрек и за капризите на демоните, които също се мотаят наоколо. А те са толкова много, че хората на Бали имат наистина доста работа.

На Бали наричат традиционните лечители балиани. Някои от тях лекуват с растения и чрез чародейства. Балийците вярват, че болестта е нахлуване на негативни сили и нарушаване на хармонията в малката вселена на човешкото тяло. Всеки лечител има различен метод на работа. Този тип лечения са много популярни на острова, поради факта, че много хора трудно могат да си позволят лечение в болница.

Лечителят, с който се запознават “Без багаж“, е млад мъж, който усещал дарбата си още в ранна детска възраст. Друг лечител го припознал като негов наследник и му разказал за съдбата на лечителите - отказваш се от всичко лично, отдаваш се на това да служиш на общността, на духовете и боговете. Но избраният не искал да подчинява живота си на тези сеанси, на служенето на дарбата, на отдаването и пълното посвещаване. Искал да изживее младостта си, да се радва на свободата. Скоро обаче за него дошли тежки изпитания. Болестите се стоварвали върху му една подир друга, а лекарите в болницата нямали решения за нито една от тях. Старият лечител се намесил и отново припомнил, че тази дарба му е дадена “от духовете“ и ако не я приема ще завърши бързо земните си дни.

За да получи благословията на боговете и духовете новият лечител трябвало да поиска тяхното разрешение, да им даде думата си и да постави даровете си на всеки един от 24 посочени му висши същества. Тръгнали мъжете от храм на храм, всеки закрилян от различно светло същество. Минали месеци докато обходят всички свещени места. Докато не получил благословията и не започнал да лекува. “Не лекува той, а духовете, които влизат в тялото му. Те се въплъщават и започват да говорят всеки със своя глас, всеки лекува различнo“, разказват местните хора.

Гледайте невероятната история за лечение с духове в новия епизод на “Без багаж“ тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.