Лагерът се реализира за 4-та поредна година от победителките в първото издание на ПРОМЯНАТА

През 2016 г. Бояна Коцева и Даниела Садикова заедно със своя проект ParaKids са финалисти в първото издание на най-голямата социално-отговорна инициатива на Нова Броудкастинг груп в партньорство с фондация Reach For Change България - ПРОМЯНАТА. Днес те все още вярват, че всяко дете има право на целогодишен достъп до игри и спорт сред приятели, където да подобрява качеството си на живот, да укрепва здравето и самочувствието си. Затова тази година в летния лагер участват 60 деца – деца с увреждания и техни братя и сестри.

Тази година проектът ParaKids събира на летен лагер на морския бряг над 60 деца от цялата страна, за да спортуват и общуват със свои връстници.

Най-големият празник на семейството – Фамилатлон ще се проведе онлайн

„На лагерите всички деца са заедно.Те играят заедно, карат сърф заедно, тичат, плуват и се гмуркат заедно“, разказва Бояна Коцева.

Спокойни са и родителите на децата с увреждания, които са неотлъчно до тях по време на уроците по плуване, гмуркане, сърф.

За четвърта поредна година на лагерите на ParaKids е и Доника заедно сина си Георги, който е на 11 години и е с аутизъм. „Водата е просто магия. Той се успокоява само вода. С огромно нетърпение очакваме лагерите. Абсолютно всички, дори и възрастните. Дори когато отидем сами на почивка, синът ми се оглежда и търси къде са децата, защото очаква, че ще има и други като него. Развитието му се подобрява страшно много и бих се надявала да продължи организацията на такива лагери и занапред“, споделя майката.

Музиканти от цялата страна ще се включат в глобалния празник на музиката Make Music Day

Курсът на гмуркане вече четвърта година се води от Пламен Вукадинов. Още от самото начало на проекта той се включва напълно безвъзмездно в обучението на децата. Гордее се с положителното въздействие на плуването върху физическото им развитие. „Мога да кажа, че при един такъв лагер промяната при децата е абсолютно осезаема. Ако на първия ден нещо им е било трудно, на втори, трети, седми ден нещата вече стоят по съвсем различен начин!“

А създателките на проекта ParaKids са убедени, че въпреки трудностите с финансирането на лагерите за деца с физически и ментални увреждания ще продължат работата си.

„Децата, които имат различни възможности, заслужават да имат достъп до всичко, както всички останали. Независимо дали става въпрос за нашата кауза или за друга, когато човек го прави със сърце, когато вярва силно, той го надгражда, поддържа и развива. Ние наистина вярваме и обичаме това, което правим. Обичаме спорта, обичаме движението и смятаме, че децата наистина могат много повече, отколкото дори самите те съзнават. Затова продължаваме напред и няма да се откажем“, категорична е Бояна Коцева.