Художникът разказа в „Здравей, България”какво го е вдъхновило за произведенията, които представя у нас

Изображения заети от национални валути, създадени с помощта на фолио и акрил – така изглеждат най-новите произведения на известния в САЩ художник Хубен Черкелов. След като негови творби бяха представени в Ню Йорк, Венеция, Бостън и Вашингтон, идва ред и на София.

Самостоятелната изложба на твореца се открива днес във Vivacom Art Hall.

Двадесет и три творби от личната колекция на художника за първи път пристигнаха в България. В галерията посетителите ще открият и „българската стена” – на нея са творби, за които Черкелов е взаимствал изображения от български банкноти. „Банкноти, защото те са символ на общото доверие, вярата в паричната стойност – една хартия може да струва много повече, отколкото е хартията и мастилото за производството й. По същия начин е и изкуството – ние трябва да знаем, че когато гледаме Пикасо, той струва 5 милиона долара, защото сме се съгласили с това. Иначе Пикасо е само боя и платно, които струват много по-малко”, каза художникът.

СПОМЕН ЗА ПРИНЦ ФИЛИП: Изложба чества живота на Херцога на Единбург

Идеи за творбите си той „краде” от целия свят. Има много изображения от американски и европейски валути. „Използвам предимно по-стари валути, защото новите са доста унифицирани. Еврото е доста скучно. В Азия и Южна Америка имат много цветни и хубави сюжети, които мен ме радват”, казва откровено той.

Черкелов е забелязал, че изображенията от българските банкноти се приемат като екзотика извън пределите на България. „Те са автентични. У нас в момента това не се цени толкова. Следва се модерното”, казва той.

Произведенията от личната колекция на художника могат да бъдат видени от днес до края на месец юли във Vivacom Art Hall.

Какво още сподели той преди откриването – гледайте във видеото.