Кои са българските филми, които ще вземат участие, и кои са най-важните акценти в програмата, разказва създателят и директор на СФФ Стефан Китанов

Прожекциите на 28-ия Международен София Филм Фест ще продължат до края на месец март, като програмата включва български игрални и документални ленти, късометражни филми, както и международни ко-продукции с българско участие.

Габриела Георгиева се срещна с г-н Китанов пред кафе-галерия „Синтезис“ на бул. „Васил Левски“, където се намира и фестивалния център на 28-ия „София Филм Фест“. Той пояснява, че специално за интервюто е сложил своя специален ритуален шал на тибетския будизъм – „хадак“ и това не е случайно. Той е подарък от американско-белгийската режисьорска Джесика Удуърт, която пристигна в България вчера и е първият гост на фестивала. „Хадак“ е името и на нейния дебютен филм, който снощи е представен в кино „Одеон“.

„Мера според мера“ е включен в програмата на 28-ия София Филм Фест

„Символът на този шал, който се използва ритуално, е хармония, съгласие, чест, достойнство“, пояснява Стефан Китанов и допълва, че днес в София пристига най-голямата звезда на този фестивал – немската режисьорка Маргарете фон Трота. Утре, на официалното откриване в Зала 1 на НДК в 19.00 ч., тя ще получи наградата на Столична община заедно с българския художник Георги Тодоров. А филмът, с който откриваме фестивала, е втория пълнометражен филм на българската режисьорка Надежда Косева „Клопка“. Това е един шикоромащабен филм, заснет на брега на река Дунав. Разказва за запазването на човешкото достойнство, за това да останем в хармония с природата. Каня всички зрители на NOVA утре да заповядат в Зала 1 на НДК“, споделя г-н Китанов.

Откриват „София Филм Фест” в средата на март

Председател на международното жури тази година ще бъде унгарският режисьор Саболч Хайду. Но в журито има и две основни български фигури – режисьорката Зорница-София и първият българин, който държа „Оскар“ за най-добър филм в "Кодак тиътър" за филма „Зелената книга“ – актьорът Димитър Маринов.

„Най-важните акценти на фестивала тази година са свързани с международните гости, сред които полската режисьорка Малгожата Шумовска, финландската актриса Алма Пьойсти. Важни са и българските премиери на фестивала. Над 20 филма ще имат национални и световни премиери, които ще се състоят основно в кино „Люмиер“. Сред тях се открояват „Защото обичаш лошото време“ на Яна Лекарска, както и документалната лента „Балканска черна кутия“ – филм за музиканта Котарашки, който ще свири на откриването на фестивала в Зала 1 на НДК“, разказва Стефан Китанов.

NOVA e медиен партньор на "София Филм Фест".