Новите контейнери вече се използват в Бургас

Въвеждат нов и модерен начин за събиране на боклука у нас. Това ще става с контейнери, които се отварят с карта и крак от шофьора на камиона. По този начин няма да е необходимо други хора да бутат кофата. Методът вече се използва в Бургас.

Семейство по погрешка изхвърли торба с $90 000 на сметище

„Това е изцяло автоматизирана система по италианска технология. Има кран, който е с лазерно насочване на главата. Шофьорът има два монитора и джойстик, с който хваща контейнера. Системата е въведена само в някои части на Бургас, защото има труднодостъпни улици. За новите контейнери ще могат да се използват и специални карти, които ще отчитат колко боклук сме изхвърлили. Това ще стане, ако у нас се промени законът и данъкът започне да се определя според количеството изхвърлен отпадък. Готови сме и за това”, заяви в студиото на „Здравей, България”  Сукияс Кариджибашян, ръководител “внедряване” на проекта.

Махат контейнерите в центъра на София, боклукът отива под земята (СНИМКИ)

По думите му вече има няколко случая на посегателство. „Най-често това са бездомни хора. Знаем в какво положение са, каним ги на работа. Опитваме се да говорим с тях и да ги разберем”, допълни Кариджибашян.

Повече гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.