Експлозията в трети реактор на централата "Фукушима-1" не е предизвикала радиационно замърсяване...

Над 10 хиляди са загиналите при катастрофалното земетресение от петък в Япония, съобщиха от местната полиция.

Девет души са ранени при нова експлозия в атомната централа  "Фукушима-1" след взрива в петък. Японските власти обявиха, че е експлодирал, натрупал се в трети реактор на централата - водород. Те твърдят, че по корпуса на реактора няма повреди.

Преди това Токио и околностите беше разтърсен от нов силен трус с магнитуд от 6.2 по Рихтер.

Експлозията в трети реактор на централата "Фукушима-1" не е предизвикала радиационно замърсяване. Това обявиха японските власти.

Те съобщиха, че стоманеният корпус на реактора, в който се намират горивните пръти, не е повреден и няма опасност за околната среда и за населението.

Днешният взрив е подобен на друг, който стана в събота, но в първи реактор на централата. Нейната охладителна система пострада от гигантските вълни-цунами, последвали силното земетресение на 11 март.

Японските специалисти се опитват да охлаждат реакторите с морска вода. В страната продължава спасителната операция. Само в една от провинциите, която е най-близко до епицентъра на труса - загиналите са десет хиляди. Това смятат от спасителните екипи.

В Япония беше въведен режим на тока, няма достатъчно храна и питейна вода. В страната пристигат екипи и помощ от редица държави по света.
 
В страната пристигат екипи и помощ от редица държави по света.