Нивото на опасност след инцидента в японската атомна централа е само една степен под това на най-серизоната ядрена авария в "Чернобил"...

Япония е изправена пред трето бедствие -  ядрена катастрофа, след  земетресението и  гигантските вълни - цунами.

Нова експлозия в атомната централа "Фукушима-1" доведе до повишение на радиацията в района. Японските власти въведоха над централата 30-километрова зона, забранена за полети. Шефът на международната агенция по атомната енергия заяви, че е възможно да има ограничена повреда в активната зона на втория блок на "Фукушима-1”.
  
Японското правителство предупреди, че в района на атомната централа  "Фукушима", на около 250 километра от Токио, нивата на радиация вече са опасни за човешкото здраве.

Премиерът на Япония - Наото Кан, предупреди всички в радиус от 30 километра от централата да не напускат домовете си. Той настоя хората, които не са изпълнили нареждането да се евакуират от зоната за евакуация, да го направят.

Властите посъветваха хората в застрашените райони да не обличат дрехи, които са изсушавани на открито.  Инцидентът в японската атомна централа "Фукушима-1" е толкова сериозен, че нивото му на опасност е само една степен под това на най-серизоната ядрена авария - тази в съветската атомна централа "Чернобил" през 1986-та година. Това обяви директорът на френската агенция за ядрена безопасност – Андре-Клод Лакост.

Драмата в "Чернобил" е единственият атомен инцидент, оценен по най-високата - седма степен на скалата.

Германия обяви, че затваря най-старите седем от 17-те си атомни реактори.
 
Снимка: БГНЕС