Нови аварии в 3-ти и 4-ти блок на атомната електроцентрала...

Радиационният ужас на Япония продължава на фона на информациите за потвърдени над 4600 жертви на земетресението от петък. Поредна авария в АЕЦ "Фукушима" наложи временно евакуиране на всички 50-на работници, които с риск за живота си останаха в централата в опит да предотвратят ядрена катастрофа.

Властите за пореден път призоваха за спокойствие и увериха, че към момента няма непосредствена радиационна опасност за хората, намиращи се извън зоната за евакуация около Фукушима.

Европейската комисия обаче смята, че обстановката е по-тежка отколкото я представя японското правителство. Говорителката на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер обяви, че предвид събраните данни, при неработеща система за охлаждане може да се съди за частично разтопяване на ядрата на реактори 1 и 3.

От Япония признават, че горивните пръти в първи реактор са разрушени на 70% процента, а тези във втори реактор - на 33%.

Нови аварии в 3-ти и 4-ти блок на атомната електроцентрала спряха за известно време работата на експертите, които се опитват да реализират успешно охлаждане на прегряващите реактори.

Силен пожар наложи пълна евакуация. Впоследствие хората се върнаха по работните си места. Властите опитаха използването на хеликоптери за пускане на вода за охлаждане на реакторите, но тази акция се оказа краткосрочна и безуспешна.

В същото време японският император Акихито направи телевизионно обръщение към нацията, изразявайки дълбоката си тревога от тежкото положение, в което изпадна страната му след земетресението с магнитуд 9 по Рихтер. Императорът се появява по телевизията изключително рядко, което е поредното доказателство за размера на кризата, коментират местни медии.

По последни данни има потвърдени близо 4 340 смъртни случая вследствие на бедствието. Официално над 9 000 души продължават да се водят безследно изчезнали, но кметът на град Ишиномаки заяви, че само в този град изчезналите са 10 хиляди. Спасителните операции в някои от най-засегнатите североизточни райони са затруднени от обилен снеговалеж и ниски температури.