В нито един от тях няма заложници, при повечето няма и пострадали. Случаите, в които похитители взимат заложници у нас, се броят на пръсти...

 

25 банкови обира само за няколко години. В нито един от тях няма заложници, при повечето няма и пострадали. Случаите, в които похитители взимат заложници у нас, се броят на пръсти.


27-ми януари 2009 година. Междуградски автобус пътува по маршрута София – Варна. Минути, след като потегля, един от пътниците - Мирослав Блажев, става, изважда пистолет със заглушител и го насочва към главата на шофьора. Похитителят твърди и че в багажното отделение има бомба. Иска връзка с медиите.


Два часа по-късно автобусът е спрян и обграден от полицията. Психолози и полицаи водят кратки преговори с похитителя Мирослав Блажев, заложниците са освободени, а той е свален на земята и закопчан с белезници.


Историята на подобни похищения ни връща към 1983 година и „Фаталният полет до Варна". Четирима млади мъже решават да отвлекат самолет, изпълняващ редовен рейс до Варна.


Заплашват пилотите с оръжие и искат курсът рязко да се промени към Виена. Заканват се да взривят самолета - казват, че имат четири бутилки със запалителна течност.


Само брилянтната организация на пилотите, полицаите и летищни власти спасява 40-те пътуващи именно с този полет. Те правят план – самолетът кръжи повече от 40 минути над Варненския залив, за да заблудят похитителите.


Летищните власти се подготвят през това време – сменят светлини, надписи, угасено е електричеството в града и летище Варна става летище Виена.


Специалните части вече чакат похитителите, но малко след кацането терористите разбират, че са измамени. Намесват се специалните части – бързо и безкомпромисно. Ранена е една от стюардесите, останалите пътници и екипажът са спасени, а четиримата похитители са задържани.