Няма следи от насилствена смърт и се предполага, че причината е тежък инфаркт. Името на Мишо Бирата нашумя, след като от вестник "Галерия" разпространиха записи на разговори между Бойко Борисов и Ваньо Танов...

В стая на хотел в Правец беше намерен мъртъв Михаил Михов, по-известен като Мишо Бирата, който нашумя след запис на разговор между премиера Борисов и Ваньо Танов. Няма следи от насилствена смърт и се предполага, че причината е тежък инфаркт.

 

Името на Мишо Бирата нашумя, след като от вестник "Галерия" разпространиха записи на разговори между премиера Бойко Борисов и директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов. В разговора Борисов обяснява на генерала да се обади на Симеон Дянков и веднага да бъдат изтеглени хората от бирената фабрика.

 

"Ако трябва обади му се ей сега и му кажи какво сме се разбрали, защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам", стана ясно тогава от стенограмата на разговора. Оказа се, че фабриката била с отнет лиценз заради извършени нарушения, между които и акцизни, но работила. Подаден бе сигнал и за това от служители, за които Борисов пита "митничари ли са, полицаи ли са, събират телефони, правят някаква акция".

 

Разговорите, от които стана ясно, че над бизнесмена се опъва чадър бяха общо три. Във втория ген. Ваньо Танов съобщава на бившия си заместник Антоний Странджев: "Тони, звъня ми премиерът. Тоз Мишо звънял". "Така", казва Странджев, а директорът на митниците добавя: "И каза ми: "Аз какво ти казах на теб?! Аз не съм Първанов. Аз съм поел ангажимент към един човек ... Тъй, изтегли хората". Антоний Странджев обяснява, че очаква обаждане от Володя Богданов, директор на митниците в Лом, който да го информира "за какво става въпрос".

 

Антоний Странджев пък подаде оставка, след като премиерът заяви, че си е загубил доверието в него. Третият разговор, който стана ясен, бе кратък, но съдържателен. "К'во става?", пита премиерът и веднага ген. Танов обяснява, че не е успял да се свърже с Дянков, но със служителите да и, че се е разбрал с тях. "Ще ги решим нещата", уверява Танов, а Борисов отвръща: "Добре".

 

Веднага след като бяха оповестени записаните разговори и самият Михов даде пресконференция, за да обясни защо името му е намесено в скандала. "Никога не съм молил премиера за каквото и да е било съдействие и това е видно от това, че беше отнет лицензът на "Леденика", каза бизнесменът тогава. Той съобщи, че виждал премиера Борисов при откриването на спортната зала на София, като обяви, че наистина е правил опит да се свърже с Борисов, но не бил успял.

Бизнесменът тогава призна, че и на президента Първанов се е оплаквал, но когато са били на баскетболни мачове. Михов обаче опроверга да е казвал, че си е плащал и се е разбирал с всички власти, както твърдеше ген. Танов в една от стенограмите. /БГНЕС

 

Във видеото гледайте разказа на репортера на Нова телевизия Васил Иванов от мястото на инцидента.