Пробно включиха системите в 10 града - Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян и София...

 

Точно в 13 часа сирените за ранно предупреждение и оповестяване на населението в няколко градове се задействаха. Става дума за пробно включване на системите в Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян и София. В момента системите за оповестяване в тези градове излъчват новите национални сигнали за тревога и край на тревогата.

Оказа се, че подобно на историята за \"Лъжливото овчарче\", днешните сирени не притесниха дори хората, които не бяха разбрали, че се прави проверка. По тази причина работната дейност не прекъсна нито за минута.

Част от хората обясниха, че разпознават различните сигнали. Въпреки това, при днешната проба никой не успя да ги различи.

Улиците в квартал Банишора останаха празни по време на обучението. Оказа се, че единствено едно семейство излезе навън, но без да знае по каква причина и какво означават сирените, които бяха пуснати в един часа. Единствените, които могат да отговорят на въпроса са хората от Гражданска защита.

Те заявиха, че в крайна сметка, че тестовете са успешни и технически системите за ранно известяване на населението работят.

Колко от нас обаче биха повярвали, че има бедствие следващият път когато чуят сирените и колко от нас всъщност знаят как да реагират?