Конституционният съд отмени текст от закона за бюджета, който стана повод за протестите на киногилдията в края на миналата година...

Конституционният съд отмени текст от закона за бюджета, който стана повод за протестите на киногилдията в края на миналата година.


Според него държавата дава пари за български филми само при възможност, а не задължително.


В последните дни режисьорът Илиян Джевелеков е един от най-щастливите в родната киногилдия. Причината – филмът му \"Love.net\" изпревари по гледаемост \"Черният лебед\", \"Речта на краля\" и дори \"Шрек\" и \"Хари Потър\". Затова той заедно с колегите си одобрява решението на Конституционния съд


Без пожелателния текст в закона за бюджета държавата трябва да отпуска всяка година пари за седем игрални, 14 документални филма и 160 минути анимация. За тази и миналата година обаче парите за кино бяха орязани наполовина.


За тази година е предвиден бюджет от 10 милиона и 100 хиляди лева. Допълнително финансовото министерство обеща още 3 и половина милиона лева. С тези пари ще се финансират филми от предишни сесии, които още не са почнали да се снимат.