Задължи западната ни съседка да се погрижи за опазването му. Призова още Македония и балканските й съседи да променят идеологическото тълкуване в учебниците по история...

Македония да се погрижи за опазването на българските културни паметници в нейните предели.


Това се казва в резолюция на Европейския парламент, който за първи път се застъпва за нашето културно-историческо наследство в западната ни съседка.


Европарламентът призовава още Македония и балканските й съседи да променят идеологическото тълкуване в учебниците по история. 


В резолюцията, приета в Страсбург, благодарение на усилията на българските евродепутати, се отбелязва, че \"редица гробища, надписи върху фрески и артефакти, които принадлежат към българското културно наследство, са абсолютно изоставени и в руини\".


По думите на историка Божидар Димитров Македония е разрушила над 450 български гробища на нейна територия, както и редица манастири и крепости.


В резолюцията евродепутатите призовават Македония да създаде общи експертни комисии с България и Гърция с цел промяна на учебниците, в които да няма идеологическо тълкувания на историята.