Над 2000 декара е изгорялата гора в района на Банско, това са както млади насаждения, така и вековни гори, каза в \"Здравей, България\" Александър Краваров, кмет на Банско...

Над 2000 декара е изгорялата гора в района на Банско, това са както млади насаждения, така и вековни гори, каза в \"Здравей, България\" Александър Краваров, кмет на Банско. Според мен ще дими още десет дни, ако не завали дъжд. Все пак пожарът е овладян, категоричен е Краваров.


Владимир Константинов, експерт в отдел \"Опазване на горите\" в ресорната агенция твърди, че в момента има много сили съсредоточени в гасенето на пожара, включително и доброволци. Над 150 души са хората от съседните горски стопанства. Има достатъчно техника на този етап, за да не се допусне разрастване. Какви са точно щетите, ще стане ясно след окончателното потушаване на пожара.


Конкретната причина за пожара и конкретната личност не можем да ги кажем, но съм сигурен, че следствените органи си вършат работата. Убедени сме, че както в 90% от случаите, пожарът е резултат от човешко действие или бездействие, коментира Константинов.


Инж. Ценко Ценов, началник отдел недържавни гори в Дирекция \"Гори\" към агенцията припомни, че има определени места за отдих в горите и парковете и те трябва да се спазват.