Кметът на общината Аспарух Аспарухов отказа да участва в \"Здравей, България\" с мотива, че нямало да се включва в циркове и да вдига рейтинга на предаването...

След ужасяващия сигнал за масовото разстрелване на бездомни кучета в община Божурище, екип на \"Здравей, България\" отиде на място и се срещна с гражданите, сигнализирали за случая.


Хората, които стрелят по кучетата го правят на оживени места и по този начин застрашават и самите хора.


Жителите на Божурище имат документирани 6 убийства, но има сведения за поне още 20. Точно преди една година е пусната първата жалба. Тогава е намерено куче, простреляно в главата.


Жена, станала свидетел на смъртта на две кучета, твърди, че са убивани дори кастрирани животни. Разказа, че видяла джип, който обикалял и избивал четириногите. Стреляло се през стъклото. По нейните думи екологът на общината шофирал този джип. И друг гражданин потвърди, че само служителите на съвета на общината имат достъп до джипа.


Жителите на Божурище заявиха, че по животните е стреляно с въздушна пушка, като по този начин кучетата не умират веднага, а се мъчат.


Кметът на общината Аспарух Аспарухов отказа да участва в \"Здравей, България\" с мотива, че нямало да се включва в циркове и да вдига рейтинга на предаването. Въпреки това заяви, че имало много жалби от граждани, че са били ухапани от бездомни кучета.


От фондация \"На четири лапи\" обясниха, че имали практиката да работят съвместно с общините по масовата кастрация на животните. След запитване от тяхна страна за това как община Божурище се справя с проблема с бездомните кучета, от там им обяснили, че за три години са наели единствено фирма за борба с плъхове и насекоми. Твърдели, че са ги обезпаразитявали. Имало само 15 кастрирани кучета за този период.