Кристина Полежанска няма лична карта, няма ЕГН и според държавата не съществува...

Момиче от Велинград вече 20 години живее без самоличност. Кристина Полежанска няма лична карта, няма ЕГН и според държавата не съществува.


Тя е родена през 1991 г. в българска болница в съветската република Коми. Майка й е руския, а баща й – българин.


Когато става на една година цялото семейство се премества да живее в България. От тогава до сега момичето не може да получи ЕГН. Вече 19 години Кристина няма самоличност и не съществува за държавата.


Проблемът възниква отново, когато у нас се създава здравната каса. Единната система показва, че ЕГН-то на момче от Гоце Делчев съвпада с временния номер даден на Кристина.


Родителите изчакват момичето да навърши 16 години, защото тогава тя може да реши какво гражданство да получи – руско или българско. Но одисеята поема в нова посока. Отправната точка е посолството на Русия.


В момента Кристина завършва 12 клас във Велинград, но не може нито да се яви на матура, нито да получи диплома. Причината – няма име, на което да бъде издадено свидетелството.


Момичето не може да започне работа, да се омъжи и да роди, ако разбира се иска да бъде вписана като майка. В случай, че извърши престъпление, няма как да й бъде търсена отговорност, защото на теория не съществува. 


Проверка на екипа на Нова телевизия показа, че съществува начин, който позволява Кристина да получи ЕГН, а след това и лична карта. От ГРАО-Велинград увериха, че ако момичето легализира акта си за раждане, ще започнат процедура за регистрация. Дотогава Кристина ще продължи да бъде никой за държавата.